לבקר את פוסידון בכף סוניון

“אֲדוֹן הַסוּסִים, פּוֹסֵידוֹן …ֹ אֵל קִלְשׁוֹן הַזָּהָב, / מוֹשֵׁל הַדּוֹלְפִינִים, אֵלָיו מִתְפַּלְּלִים בְּסוּנוּם…” (אריסטופאנס).
אנחנו ממשיכים לתור את יוון בעקבות המיתוסים המבקשים להמשיך ולהתקיים להתגלות לנצח אל מול פנינו המשתאות. והפעם לוקחת אתכם לסיור של יום בקצה הדרומי של חצי האי אטיקה, כ-70 ק”מ דרומה לאתונה בכף סוניון. הכף מפורסם בעיקר בשל שרידי המקדש העתיק המוקדש לאל הים פוסידון, הניצב על שפת צוק ממנו נשקף יפי הים התכול, מלכותו של האל הכביר.
פוסידון נחשב לאחד משלושת האלים הבכירים ביותר במיתולוגיה היוונית, יחד עם שני אחיו – זאוס והאדס. על פי הסיפור המיתולוגי, חולק השלטון בעולם בין שלושת האחים: זאוס קיבל את השמים ומלכות האלים, האדס קיבל את השאול, מעמקי האדמה על אוצרותיה ולפוסידון ניתנה השליטה בימים ובאוקיינוסים. כלי הנשק שלו הוא הקלשון בעל שלוש השיניים, אותו הוא נועץ עמוק בעומק קרקעית הים ומטלטל את האדמה בכל פעם שחמתו בוערת בו.
פוסידון נחשב לאל הפכפך במזג שלו – כמו הים – לעתים רגוע ושליו, לעתים סוער ולא צפוי, כמו שתיאר הומרוס את מסעו רצוף הקשיים של אודיסאוס. בהיותו במצב רוח טוב, הוא הרגיע את גלי הים וסייע לספינות להגיע בשלום אל יעדן וכשהיה פוסידון סר וזועף, הוא היה חובט עם קלשונו על פני האדמה והים, יוצר סערות ורעידות אדמה ומטביע ספינות. פוסידון, כזאוס אחיו, נודע בכוח אונו השופע והוא ניהל פרשיות אהבה רבות עם אלות, נימפות ים, בנות תמותה ואף עם אחותו האלה דמטר.
rikishaham, riki-shaham, ריקישחם, ריקי-שחם
המיתוס מספר שפוסידון חשק בדמטר עד מאד וזאת שדחתה את חיזוריו שינתה את דמותה לדמות סוסה והסתתרה בעדר סוסים. אולם, תשוקתו של פוסידון לא הרפתה ממנו והוא חיפשה עד שמצאה ושינה אף הוא את מראהו לסוס וכך לכד אותה. אריון הוא צאצאם המפורסם ביותר, סוס שדיבר בשפת אדם. בת-זוג נוספת של פוסידון היא נימפת הים אמפיטריטה, נכדתו של הטיטאן אוקיינוס. פוסידון חטף אותה בעת שהתחפש לדולפין ומזיווג זה נולד טריטון, המתואר כבעל פלג גוף עליון של אדם ופלג גוף תחתון של סנפיר.
פוסידון שלח עינו גם בבת התמותה היפהפייה מדוזה, אולם מעשה אהבתם התרחש במיקדשה של אתנה, יריבתו של פוסידון. אתנה אשר זעמה על חילול מקדשה, הפכה את מדוזה למפלצת בעלת שיער העשוי מנחשים חיים וארסיים, המסוגלת לאבן אנשים חיים באמצעות מבטה. כשפרסאוס הגיבור ערף את ראשה של המדוזה, זינקו מצווארה שני בניו של פוסידון: פגסוס הסוס המעופף וקריסאור, מלך איבריה.
ריקישחם, ריקי-שחם, rikishaham, riki-shaham
מעללים וסיפורים רבים נוספים נפוצו על פוסידון ופולחן לכבודו היה נפוץ מאוד ביוון העתיקה ומקדשים רבים נבנו לכבודו. במיוחד זבחו לו מלחים ויורדי ים (שהיה משלח יד חשוב ביוון), שהקריבו לו פרים וסוסים, בתפילה שהוא יסייע להם במסע שקט על פני הים. אך גם יושבי היבשה יראו מפניו וייחסו לו חשיבות רבה והתפללו שהוא לא יכה אותם ברעידות אדמה. אחד המקדשים החשובים ביותר שנוצרו לכבוד פוסידון הוא המקדש בכף סוניון, יתכן שבשל היותו מקום גאוגרפי בולט לספנים היוצאים מביתם באתונה אל מסעותיהם בים והשבים ממסעם בשלום ורוצים להודות לאל הים על מסעם המוצלח. על חשיבות המקום, מעידים קברים פרהיסטוריים מ3500 לפני הספירה, שנחשפו במקום, המוכיחים כי בני אדם ישבו במקום. באודיסאה שנכתבה במאה ה-8 לפנה”ס עלה כי סוניון הינו מקום דתי-פולחני מקודש וממקורות מאוחרים יותר עולה כי למקום נודעה גם חשיבות גיאו-פוליטית גדולה.
rikishaham, riki-shaham, ריקי-שחם, ריקי.שחם, ריקישחם
מקדש פוסידון הנוכחי נבנה בסביבות 450 לפנה”ס על חורבותיו של מקדש קדום יותר שנהרס על-ידי צבא פולש. המקדש נישא בגובה של כמעט 60 מטר מעל פני הים ובנוי בצורה של מלבן עם שדרת עמודים בכל ארבעת צדדיו. המספר המקורי של העמודים היה 34-15 וכלל אכסדרה קדמית עם שישה עמודים שרק מעט מהם נותרו היום. המקדש הוא אחד המפורסמים ביוון וגם אחד המרהיבים שבהם, גם המיקום שלו על גבעה בקצה חצי האי עם נוף פנוראמי של המפרץ הסארוני היווני, הים והאיים- הופך אותו לאתר תיירותי ראשון במעלה, לא פחות מעוצר נשימה.

מן המפורסמות שיפי המקום הותיר רושם עמוק על המשורר האנגלי לורד ביירון שהנציח את המקום בשירתו ואף חקק את שמו על אחד מעמודיו (שם הוא עדיין חקוק).

rikishaham, riki-shaham, ריקי-שחם, ריקי.שחם, ריקישחם rikishaham, riki-shaham, ריקי-שחם, ריקישחם

ממליצה לכם בחום על טיול בן יום אחד לכף סוניון. תוכלו להפליג בנסיעה קצרה מאתונה ולהינות מיפי המקום, הנוף וכמובן הסיפורים היפים שאוצר המקום בתוכו (אל תשכחו להצטייד בבקבוק מים וכובע בימות הקיץ החמים).
מוזמנים ליצור קשר ולבוא לטייל עמי בעקבות סיפורי המיתולוגיה,
שלכם בידידות,

1 thought on “לבקר את פוסידון בכף סוניון

  1. שלום ריקי
    רצינו לבקר את פוסידון בכף סוניון. האם יש אפשרות לסיור מודרך ב19 או 20 בנובמבר? אנו 2 אנשים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *