בצילו של הר האולימפוס, בית האלים היוונים, שוכן לו הפארק הארכיאולוגי של דיון יחד עם ציפורים ושפיריות ושפע של בעלי חיים. היה זה בדיון שנבנה מקדש ע”י האימפריה המקדונית במאה ה-5 לפני הספירה, מזבח לאל האלים זאוס בהודיה על שהצילם מן המבול הגדול.

זאוס, בכיר האלים, היה השישי והאחרון מבניהם של הטיטאנים קרונוס וריאה ואחיהם של הסטיה, דמטר, הרה, פוסידון והאדס. בקללה אשר רבצה על קרונוס נאמר לו כי אחד מילדיו יהיה זה שידיח אותו משלטונו בעולם. בשל כך נהג לבלוע את ילדיו מיד לאחר לידתם. ריאה אשתו אשר לא יכלה לעמוד בכך שכל ילדיה נבלעים ע”י אביהם, החליטה להערים על בעלה והגישה לו אבן עטופה בד. קרונוס היה בטוח כי בלע את בנו, מה שאיפשר לאם ללדת אותו במערה באי כרתים. הילד גדל במסתור וכשגדל יצא להדיח את אביו משלטונו ולשחרר את אחיו. בתחבולה גרם לאביו לשתות משקה אשר רקח וקרונוס, שלא הכיר את בנו, שתה הקיא את ילדיו בזה אחר זה. האחים חברו יחד ונלחמו באביהם ובטיטאנים. המלחמה נמשכה עשר שנים עד אשר שחרר זאוס מכלאם את הקיקלופים, אחיו של קרונוס. הקיקלופים העניקו לזאוס את כלי נשקו החזק מכל – הברק ועימו ועם החרמש הביא את קץ האב והשלים את הנבואה.

פסל זאוס זורק הברק (Zeus of Artemision)
לאחר הנצחון, זאוס נבחר ע”י אחיו לשליט האלים, לאל השמיים, הרעם והברק. הוא היה האל החזק והכריזמטי מכולם, זה שהצליח להגשים את הנבואה. זאוס נישא לאחותו הרה והיו לו מאהבות רבות. הוא היה אביהן מולידן של אלים – אתנה, דיוניסוס, אפולו, ארטמיס, הרמס, ארס, הפיסטוס ושל גיבורים גדולים כמו פרסאוס והרקולס.
לדיון, העיר העתיקה נודעה חשיבות דתית, תרבותית ופוליטית רבה והיא היתה תחת שלטון מקדוני, הלינסטי, רומאי משך יותר מאלף שנים עד להחרבותה. העיר היוותה מקום עליה לרגל, מקום מקודש למקדונים, עיר מקדשים שהחשוב בהם המקדש של זאוס אבי האלים. המקדש היו מקום חשוב בו נהגו לבקר מלכים ומצביאים כמו אלכסנדר מוקדון וקליאופטרה אשר נהגו לקיים במקום משתאות מפוארים ולהקריב קורבנות לפני ואחרי קרבות חשובים, כאן נהגו לקיים את חגיגות הניצחון, כאן נערכו תחרויות ספורט, פסטיבלים ותהלוכות. אך כל זה נקבר תחת האדמה עקב רעש אדמה קשה שהתרחש ככל הנראה במאה ה-5 לספירה.
הכפר ממוקם אל מול נוף הררי ואגדי,משכנם של האלים בהר האולימפוס, האתר הארכיאולוגי של דיון הוא ארץ פלאות מיוחדת ןקרירה בימי הקיץ היוני החם והיבש. חצי ביצה, חצי עיר עתיקה, האתר של דיון הוא מגרש משחקים עבור ארכיאולוגים וחוקרי טבע. הצמחייה העבותה ובריכות המים מכסות את השטח המהווה ביתם של מגוון יצורים – שפע של ציפורים, פרפרים, שפיריות, עכבישים, דגים, צבים, צפרדעים ואפילו סמור המתחבא בין חורבות וצמחייה.


גם חובבי הארכיאולוגיה לא יתאכזבו: באתר מקדשים למספר אלים, לזאוס כמובן אך גם לדמטר, לדיוניסוס ולאלה המצרית איזיס.
במקום שני תיאטראות – יווני ורומאי, קומפלקס מרחצאות רומיים, עם מערכת משומרת לחימום את הרצפות, וילה של דיוניסוס עם פסיפס המתאר את האל במרכבתו.
לאחר אסונות הטבע שפקדו את המקום, העיר ננטשה ולא שוקמה. במאות ה -19 וה -20 נחשף האתר מחדש וחפירות נמשכות עד ימינו, מונומנטים שוחזרו וניצבים במקומות המקוריים שלהם, מה שהופך את המבקרים להרגיש כאילו הם מתהלכים בעיר כפי שהתקיימה בעבר.
בחודש אוגוסט מתקיימים באיזור פסטיבלי מוזיקה ותיאטרון – מומלצים ביותר.
מוזמנים לטיול במקום בו העבר והעתיד חיים זה לצד זה.
שלכם בידידות,
נפלא
פשוט בלוג נפלא
הבלוג שלך מרתק במיוחד, מעורר עיניין ורצון להתעמק בהיסטוריה של המקומות והדמויות שאת מתארת, קוראת אותו בעינין רב.