היגיאה

ריקי שחם מדריכת טיולים

היגיאה בתו של אסקליוס, בנו של אכרון, אחד מארבעת הנהרות הזורמים בעולם שמתחת לפני האדמה. היגיאה היא אלת הבריאות, הניקיון והתברואה, היא הייתה קשורה למניעת מחלות ובהמשך לשמירה על הבריאות הטובה. שמה הוא מקור המילה “היגיינה”. תחילה הייתה מזוהה כאלת הבריאות האישית, אך עם הזמן, היא החלה להיות מזוהה יותר ויותר עם האלה העתיקה של הרווחה הסוציאלית, סאלוס. 

המקדשים העיקריים של היגיאה היו באפידאורוס, קורינתוס, קוס ופרגמון ואנשים רבים נהגו לבצע פולחן לאלה, מתפללים לבריאות טובה להם ליקיריהם. 

חשיבותה של היגיאה בימים העתיקים ההם, מתבטאת בריבוי הפסלים להם זכתה דמותה. ביצירות אמנות היא מיוצגת לבושה בחלוק ארוך, עם הבעה של עדינות וחסד, אוחזת בסמל שלה – גביע ונחש כרוך סביב בסיסו.

סמלה הפך להיות סמל הרפואה המוכר עד ימינו.

יצירת האומנות אשר הבאתי היום לקוחה מאוסף מהמוזיאון הישן בברלין, אשר נבנה במקורו עבור משפחת המלוכה הפרוסית כמקום הצגה ואכסון של אוסף האמנות המשפחתי.

המבנה, דוגמא מובהקת לאדריכלות נאו-קלסיסטית, בנוי בהשראה לפרתנון באתונה, נפתח לציבור ב-1830 והפך בכך לבניין הציבורי הראשון והגדול ביותר בברלין. הוא משמש כחלל תצוגה לאוסף פרטי עתיקות קלאסיים מיוון ומרומא.

פסל השיש הלבן בגובה למעלה משני מטרים, מוערך כבן הרבע האחרון של המאה הראשונה לספירה, והוא מבוסס על מודל הלניסטי מאוחר. הפסל עבר שיפוץ בשנת 1830.

בתפילה להיגיאה ולבריאות בני האדם, הטבע, החיות.
ושנהיה טובים, יש לנו עולם יפה, בואו נשמור עליו.

שלכם בידידות,
ריקי שחם

 

 

3 thoughts on “היגיאה

  1. תודה לך על ידע מאד מעניין זה. את בהחלט מרחיבה את העולם שלי, בפרט בימים אלה בו אני ספונה בביתי וכמעט ואיני יוצאת.

  2. מעניין אם היגיאה היתה חיה בימינו, מה היתה אומרת על וירוס קטנטן שמשגע את כל העולם.
    אחלה בלוג, באמת!

  3. הנחש הוא סמל מרתק. לא בטוחה שהייתי שמחה לפגוש אותו כך בפגישה בשדה…
    מעניין מאד שמשם הוא הגיע לסמל כל כך מזוהה עם הרפואה. מאד מאד מעניין

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *