חמשת החושים

ריקי שחם מדריכת טיולים

חלק ראשון: רובנס וברויגל

אני צמאה ליופי, לרגעי ההתרגשות שבפסיעה לעבר היכלי ההוד והדר עתיקי הימים בהם מוצגים להם זה לצד זה שכיות חמדה, אומנות נצחית שמטיבה להמחיש את המציאות, בזוהרה.

היום החלטתי להציג בפניכם שיתוף פעולה נדיר בין שני ציירים דגולים שהיו גם חברים קרובים פיטר פאול רובנס ויאן ברויגל האב. ״חמשת החושים״ הינו אסופה של חמישה ציורים אלגוריים אשר נוצרו בין השנים 1617-1618 באנטוורפן.

 ״חוש הטעם״, ״חוש הריח״, ״חוש הראייה״, ״חוש השמיעה״ ו״חוש המישוש״ מוצגים זה לצד זה במוזיאון הפראדו שבמדריד. גודלם של ציורי השמן על לוח עץ, הוא כ 65 על 110 סנטימטרים כל אחד.

שיתוף הפעולה בין שני הציירים היה כדלהלן:
רובנס צייר את הדמויות הנשיות האלגוריות, המלוות בדמות משנית, קופידון במרבית התמונות וסאטיר ב״חוש הטעם״ ואילו יאן ברויגל האב יצר את הרקע, התפאורות המפוארות, המעוררות את הדרו של חצרו של אלברט השביעי, ארכידוכס אוסטריה, ואשתו איזבלה, מושלי הולנד הספרדית, שאליה היו קשורים שני האמנים. נהוג לחשוב כי אלברט ואיזבלה הם שהזמינו את הציורים שכן רבים מפרטי התפאורה מתייחסים אליהם: שלושה מהציורים מראים את ארמונותיהם ברקע, בציור ה״ראייה״ מוצג דיוקן כפול של בני הזוג וכן דיוקן של אלברט על סוס, ועוד סימנים רבים המיוחסים להם.

כמה מילים על שני האומנים:

יאן ברויגל האב (1568-1625, משמאל בתמונה שבראש הפוסט) היה צייר פלמי, בנו של פיטר ברויגל הזקן ואביו של יאן ברויגל הבן. 

ברויגל התמחה בז’אנרים מגוונים ובהם ציורי היסטוריה, טבע דומם, סצינות אלגוריות ומיתולוגיות, נופים, נופי ים, יצירות ציד, סצינות כפר, סצנות קרב ועוד. הוא היה חדשן חשוב שהמציא סוגי ציור חדשים כמו טבע דומם של זר פרחים. בשל כישרונו, זכה האמן למספר כינויים מעניינים, ביניהם “קטיפה” ברויגל בגלל שליטתו בייצור בדים ו”פרח” ברויגל בגלל התמחותו בציור חיים דוממים של פרחים.

פטר פאול רובנס (1577-1640ֿ מימין בתמונה שבראש הפוסט) היה גם הוא צייר פלמי, נחשב לאחד מציירי הבארוק הגדולים ביותר, תמונותיו מצטיינות בסגנון מפואר, המדגיש מרקמים, תנועה, צבעים חיים וחושניות. היה בחייו “האיש המפורסם ביותר באירופה” וללא ספק אחד הציירים הפוריים והעסוקים אי פעם. מלכי ספרד, צרפת, אנגליה, הוותיקן ונסיכי איטליה, כולם הזמינו יצירות מפרי מכחולו הנחשבות עד ימינו ליצירות פאר, המהות האידאי של סגנון הבארוק העשיר. אומנותו הייתה כה חיה ועזה, והוא שאף לבטא את הנשגב והיפה ביותר שבחיים. הוא עסק בחקר ״מהו היפה?״ ובפרט רובנס מעמיד את אידיאל היופי הנשי במרכז יצירתו.

כך ששני הציירים, שהיו ידידים קרובים ובעלי תחומי התמחות שונים, החליטו להשלים זה את זה לכדי יצירת חמשת עבודות אלו המהוות את פסגת הציור של תקופתן.

בפוסטים הבאים אציג את חמשת הציורים ובינתיים מזמינה אתכם להצטרף לסיור וירטואלי במוזיאון הפראדו:

https://www.museodelprado.es/en/whats-on/multimedia/commented-works-the-five-senses-peter-paul-rubens/b4fb7a1c-c482-420a-b96a-dfdb1d215b7b

שלכם בידידות,
ריקי שחם

5 thoughts on “חמשת החושים

  1. סיור וירטואלי מצוין. מעורר השראה, וכל כך נחוץ בימים אלה כשאי אפשר לטוס ולרכוש אמנות לנשמה…
    כמה עצוב…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *