נפילת איקרוס

ריקי שחם מדריכת טיולים

אחד הסיפורים החרוטים בזכרוני מבית הספר היה הסיפור על דדלוס ואיקרוס, המייצג את גורלו של האדם ומזהירו מפני גבהות הלב.

הסיפור המיתולוגי מציג את האדריכל והפסל דדלוס בנה עבור המלך מינוס את מבוך כרתים במטרה לכלוא את המינוטאור. כדי שלא יגלה לאיש את סוד המבוך, נכלא גם דדלוס במבוך עם בנו על פי צו המלך. 

כשעלה ברצונו לעזוב את האי עם בנו איקרוס, הוא יצר שני זוגות כנפיים דומים לאלו של ציפורים, תוך שימוש בנוצות המחוברות בשעווה. כששכח את עצתו של אביו, עף איקרוס קרוב מדי לשמש, המיס את שעוות כנפיו ונפל לים. דדלוס מתבונן בנפילת בנו בייאוש, לא מסוגל להצילו.

נפילת איקרוס היא אחד מהשרטוטים שהפיק פיטר פול רובנס בשנת 1636 ואילך לקישוט הטורה דה לה פרדה. בו הוא בוחר להמחיש את הרגע הדרמטי ביותר של הנרטיב של אובידיוס, כאשר דדלוס מסתכל לעבר איקרוס הנופל בראשו אל הריק. הצייר מעניק מימד אנושי ביותר ליצירתו על ידי ייצוג אובדן כואב של בן. במקביל הוא מתרכז בתנועה של שני הגופים, בניגוד לרוגע בים ולעוצמת השקט. איקרוס נחשף באור מלא, ואילו גופו של דדלוס מטופל בגוונים כהים יותר. משחק אור וצל זה מאפשר לאמן גם להציב את איקרוס בקדמת התמונה וגם להתעקש על פגיעות בשרו. 

שמן על עץ, 27 x 27 ס”מ נמצאת במוזיאון בבריסל Musées Royaux des Beaux-Arts.

שלכם בידידות,
ריקי שחם

19 thoughts on “נפילת איקרוס

  1. הי ריקי שחם,
    תודה רבה על הפוסט המעניין הזה. האם יש פסלים של איקרוס ודדלוס?
    תודה,
    שני

    1. שלום שני, מצטערת על תגובתי המעט מאוחרת, אני מכירה את הפסל של דדלוס ואיקרוס צאת הפסל האיטלקי אנטוניו קנובה, זהו פסל שיש המוצג במוזיאון בוונציה. שמחה שאת מתעניינת בנושא. כל טוב, ריקי.

  2. מעניין לראות את תהליך ההתנסות של הצייר, רואים שזו סקיצה, הצבעים בכלל לא טיפוסיים לרובנס.

  3. תודה ריקי,
    בזכות הבלוג שלך עוד ועוד יצירות אמנות מגלות את משמעותן בפניי והן מעשירות עד מאוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *