דנאה, של גוסטאב קלימט

ריקי שחם מדריכת טיולים

בשנת 1907, במהלך ‘תקופת הזהב’ של גוסטב קלימט, ״דנאה״ הוא דוגמה מאוחרת לסימבוליזם, תנועה בולטת באמנות החזותית והכתובה באירופה של שלהי המאה ה-19.

הסימבוליזם מבקש לייצג את המימד הרגשי של הקיום. הרגשות מובעים בעזרת דימויים ספרותיים ומיתולוגיים והוא מתנגד לניסיונות האומנות ליצור תיאור מדעי ומדויק.

ציוריו של קלימט אשר נולד בוינה בשנת 1862 וחי בה כל חייו, מתאפיינים בשימוש בצבעוניות עזה ובפרט בשימוש בזהב. אביו היה חרט זהב והוא הושפע רבות מעבודתו. 

התיאור של דנאה, נתפס כייצוג סמלי ארכיטיפי של אהבה וגאולה אלוהיים ולכן זכה לעיבודים כה רבים. ציורו של קלימט הוא מהפרובוקטיביים שבהם.

קלימט מתמקד בציורו ברגע ההתענגות שבהתעברות; זאוס שהוסב לחומר חלקיקי כדי שיוכל לחדור מבעד לתא התת קרקעי עשוי הארד בו שכנה דנאה, מופיע כנהר זורם של קשרי זהב, נאחז בצמוד לגוף האישה המכורבל בצורת עובר.

נראה כי צורת עיצוב הזהב המתרכז ונשבר בשטף של תשוקה, שערה האדמוני הפזור של דנאה, פניה השרויות במצב אקסטטי, השפתיים הנפרדות והעיניים העצומות – כל אלו נחשבו בוינה הבורגנית של ראשית המאה ה-20 לנועזים ולפרובוקטיביים, ואין ספק שהציור זעזע לא מעט מצופיו. 

היצירה מוצגת ב Würthle Gallery בוינה, אחת מהערים העשירות בעולם ברמה תרבותית. בעיר עשרות מוזיאונים מומלצים המוקדשים לאומנות, ליוצרים למוזיקה, להיסטוריה ואפילו מוזיאון לזיוף אומנות. 

מצרפת לכם פה סרט על חייו של גוסט קלימט, צפייה נעימה,
שלכם בידידות,
ריקי שחם

 

 

18 thoughts on “דנאה, של גוסטאב קלימט

    1. אני ממש אוהבת את עבודותיו של קלימט, איזה כיף שאת מקדישה לו פוסט.
      תמיד את מובילה אותנו למחוזות מעניינים ומרתקים.
      תודה ריקי.

  1. אוהבת מאד את גוסטב קלימט, צפיתי בתערוכה של עבודותיו לפני כשלוש שנים בפריז, במוזיאון האורות, כל העבודות הוקרנו על גבי דפנות חלל המוזיאון – ריצפה, תיקרה, קירות. בליווי מוזיקה. זה היה אירוע מוזיאוני מאד מיוחד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *