מודיליאני בתל אביב 

ריקי שחם מדריכת טיולים

מימין למעלה: אמדאו מודיליאני, דיוקן הנקה זבורובסקה, 1917, שמן על בד, הגלריה הלאומית לאמנות מודרנית ועכשווית, רומא
משמאל למעלה: אמדאו מודיליאני, דיוקן לאופולד זבורובסקי, 1916, שמן על בד, מוזיאון ישראל, ירושלים
השאלת קבע מקרן ד”ר גאורג וג’וזי גוגנהיים, באמצעות ידידי מוזיאון ישראל בשווייץ
***

 

לרגל מאה שנה לפטירתו של מודיליאני, אחד מגדולי הציירים של המאה ה 20, נפתחה החודש במוזיאון תל אביב תערוכה המציגה את עבודותיו לצד עבודות של אומנים נוספים שהיו חבריו וביניהם חיים סוטין, מואיז קיסלינג ועוד. החבורה, שמרבית חבריה היו יהודים שפעלה בראשית המאה ה-20 ברובע מונמארטר, נודעה לימים כחברי ”אסכולת פריז”.

לצד העבודות, מובאים קטעי זכרונות של הפסלת חנה אורלוף (1888–1968), שפעלה אף היא באותן שנים בפריז. קטעי זיכרונותיה מאותה תקופה מזמינים אותנו לחזור לפריז של תחילת המאה העשרים, להתבונן בדמויות המגוונות שהתקבצו ברחובותיה ובבתי הקפה שלה, ולהתוודע אל רוח התקופה האוונגרדית שהצמיחה את אחד מגדולי הציירים של המאה העשרים.

אמדאו מודיליאני (1884, איטליה – 1920, צרפת) הגיע לפריז ב-1906, תקופה בה כרבע מאוכלוסיית העיר היו מהגרים שביקשו לעצמם עתיד חדש, ובהם אמנים ומשוררים שהתקבצו ברובע מונמארטר ושאפו ליצור צורות ביטוי חדשות התואמות את הלך הרוח המודרני. מודליאני שאף להיות פסל, אולם בריאותו השברירית אילצה אותו לזנוח את תוכניתו והוא התמקד בציורי דיוקן, רבים מתוכם של דמויות שוליים ומסביבתו הקרובה שכללה מהגרים. ציוריו שיקפו מגוון עשיר של טיפוסים אנושיים והוא נהג למכור אותם בבתי הקפה בעיר או לחלקם תמורת כוסית משקה.

מודיליאני, שהיה מעורה היטב בתרבות הצרפתית ושלט בשפתה, טיפח את שונותו ונהג להציג את עצמו במילים ”שמי מודליאני ואני יהודי”. בשנותיו הראשונות בפריז הרבה לבקר במוזיאון הלובר, שם חקר במאות רישומים, פסלים אפריקאים ומצריים קדומים וכן פסלים יווניים קלאסיים. 

הוא נחשב לבעל סגנון ייחודי, וצייר בעיקר דיוקנים ועירום נשי, עבודותיו מתאפיינות בדמויות ארוכות גפיים ובשימוש מועט בצבע. עוד אחד מסממני ציוריו הוא הצוואר הארוך של הנשים. 

הוא נפטר בגיל צעיר ממחלת השחפת. 

ממליצה לכם בחום רב להגיע למוזיאון תל-אביב, התערוכה בסיוע המכון האיטלקי לתרבות ושגרירות איטליה בישראל, ובאדיבות הגלריה הלאומית לאמנות מודרנית ועכשווית ברומא. התערוכה ננעלת ב31 לאוגוסט.

שלכם בידידות,
ריקי שחם

22 thoughts on “מודיליאני בתל אביב 

  1. מדהים ! סוף סוף אפשר ללכת לראות קצת קולטורה אחרי שנה בבית….
    מאד שמח שהמוזיאון נפתח ומאד אשמח לראות את הצייר הנהדר הזה

  2. היי, ממליץ על הסרט “מודיליאני”, בו גילם השחקן אנדי גרסיה את מודיליאני.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *