בוטיצ’לי בפריז

ריקי שחם מדריכת טיולים

שלום רב חבריי היקרים,

מוזיאון ז’אקמאר-אנדרה לאמנות יפה ולאמנויות הקישוט, הנמצא ברובע השמיני בפריז, מארח בימים אלה תערוכה מופלאה ונדירה ביופייה, בה היה לי הזכות לבקר יחד עם קבוצת ברי מזל, וזוהי התערוכה של האמן הגאון הפלורנטיני סנדרו בוטיצ’לי.

מוזיאון ז’אקמאר-אנדרה היווה בעבר את בית האחוזה של זוג אספני אמנות רב אמצעים מהאצולה הצרפתית, מר אנדרה ומרת ז’אקמאר. מה שהיה במאה ה-19 בית מגורים פרטי, פתח את דלתותיו לרשות הציבור והפך למוזיאון המציג אוסף אמנות עשיר עד מאד. האחוזה מורכבת מחללים פנימיים וחיצוניים שונים, בהם בילו בני הזוג את חייהם, בהם ערכו אירועים ומפגשים חברתיים, רשמיים ובלתי רשמיים וכולם משקפים את אהבתם הגדולה של בני הזוג ליופי, לציור ולאמנות דקורטיבית.

המוזיאון מכיל סלונות רבים כגון ״סלון המוזיקה״, ״סלון הציירים״, ״אולם האוכל״, ״הספרייה״, ״חדר העישון״ ועוד חללים שכל אחד מהם מספר זווית בסיפור של מעמד חברתי שפעם התקיים, גם פריטי הריהוט והפסלים הרבים הפזורים בגנים ובבית נותרו כשהיו. במקביל, המוזיאון מהווה מרחב גם לתערוכות זמניות ומתחלפות.

אלסנדרו די מאריאנו די ואני פיליפפי המוכר יותר בכינויו סנדרו בוטיצ’לי ( 1445 –1510) היה צייר איטלקי מתקופת הרנסאנס האיטלקי המוקדם. בוטיצ’לי השתייך לאסכולה הפלורנטינית, אשר פעלה תחת פטרונותו של לורנצו דה מדיצ’י, בתקופה שידועה בכינויה תור הזהב. ציוריו משקפים את כמיהתו של בוטיצ’לי לעולם אידאי, ערכי ומוסרי, המבוסס על יופי ואינטלקט, מתוך מחשבה שהנשמה מתכנסת לתוך הגוף כדי לייצג בחומריות את הרוח והתבונה האידאים.

נשים הן בלב הציור של בוטיצ’לי, בין אם הן מגלמות דמויות תנ”כיות או מיתולוגיות, הוא מייצר ייצוגים מסוגננים ואידיאליים שלהן, בתוך סצנות מיתולוגיות ונוצריות קלאסיות, שהמפורסמת שבהן היא ונוס, אלת האהבה והיופי. 

הציור המוצג למעלה, מכונה ונוס “קפיטולינית” היא הגרסה הנפוצה ביותר של אפרודיטה מקנידוס. אותה ונוס המפורסמת ביותר שלו, בציור “הולדת ונוס”, שמוצג בגלריה אופיצי. בציור היפה עד מאוד הזה, נראית ונוס מודגשת בהיוליותה על רקע שחור  בימים כתיקונם, הציור הזה מוצג בברלין אך בימים אלה ועד ינואר 2022, תוכלו לראותו ועוד יצירות מופת נוספות בפריז.

שווה לתפוס מטוס לוויקאנד בפריז רק עבור התערוכה הזו…. אל תפספסו.
מוזמנים גם לצפות בסרטון מטה,
שלכם בידידות,
ריקי שחם

8 thoughts on “בוטיצ’לי בפריז

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *