ורמיר

ריקי שחם מדריכת טיולים

אלגוריית האמונה, הידועה גם בשם אלגוריה של האמונה הקתולית, היא ציור הולנדי מתקופת הזהב מאת יוהנס ורמיר אשר צויר ככל הנראה בין השנים 1670–1672 לערך. הוא נמצא במוזיאון המטרופוליטן לאמנות בניו יורק.

הציור מתאר אישה בשמלת סאטן לבנה וכחולה משובחת עם עיטורי זהב. היא יושבת על במה במדרגה גבוהה מרצפת השיש השחור והלבן, רגלה הימנית מונחת על גלובוס ויד ימין על לבה כשהיא מרימה את מבטה, בהערצה, אל כדור זכוכית התלוי מהתקרה בסרט כחול. זרועה השמאלית מונחת על קצה שולחן שעליו גביע מוזהב, ספר גדול וצלב מעץ כהה. 

מאחורי הצלב יש מסך פאנל מעור מוזהב. מתחת לספר יש פיסת בד ארוכה, על גבי הספר מונח כתר קוצים. כל הפריטים הללו נמצאים על הבמה, שמכוסה בשטיח ירוק וצהוב, שקצהו על הרצפה. בתחתית התמונה, קרוב יותר לצופה, על רצפת הריבועים השחורה-לבנה, נמצא תפוח, וקרוב עוד יותר נחש שנמעך על ידי אבן פינה. על הקיר האפלולי והמרוחק מאחורי האשה, תלוי ציור גדול של צליבתו של ישו. משמאלו של הצופה נמצא שטיח צבעוני, משוך לאחור בתחתיתו ומתחתיו, לכאורה הדבר הקרוב ביותר בציור לצופה, כיסא שעליו בד קטיפה כחול.

האיקונוגרפיה הדתית-נוצרית של ורמיר בציור זה לקוחה ברובה מ״ספר סמלים״, מאת צ’זארה ריפה, שהוא אוסף של איורים אלגוריים בנושא מוסר, כולל צבע לבוש האישה, תנועת היד שלה, ונוכחות הנחש הכתוש והתפוח

בספרו, ריפה קובע שהאמונה היא החשובה מבין המעלות. 

הבגד בצבעי הלבן מסמן אור וטוהר והכחול מזכיר את גן העדן, ידה על חזה מסמלת שמעלת האמונה נחה בלבה ומכאן שהעולם פרוס לרגלה. 

שבוע נפלא ובעיקר בריא לכולכם.
שלכם בידידות,
ריקי שחם

8 thoughts on “ורמיר

  1. כמה פרטים סימבוליים: התפוח, הנחש, הצלב, גביע מוזהב…. כמו סיכום מאחד של הברית הישנה והחדשה.

  2. ורמיר הוא אולי הצייר האהוב עלי. אניגמטי ועדין, כמו יודע סוד על מושא ציורו ומגלה טפח ממנו.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *