מדוזה של ברניני

ריקי שחם מדריכת טיולים

מדוזה של הפסל האיטלקי הדגול ג׳ובאני לורנצו ברניני מתוארך בשנות ה-40 של המאה ה-16. הוא תועד לראשונה בשנת 1731 כשהוצג לראשונה ברומא, וכיום הוא חלק מהאוספים של המוזיאונים הקפיטוליניים.

הדיוקן נשען על המיתוס של מדוזה, האישה בעלת שיער הנחש שמבטה יכול להפוך את הצופים בה לאבן. ההחלטה של ברניני ליצור פסל שיש עשויה להיות סוג של משחק מילים ויזואלי על המיתוס – יצירת גרסת אבן של יצור חי שיכול להפוך גברים לאבן.

לא ידוע רבות על הסיפור שהוביל ליצירת הפסל, אולם האיכות הבשרנית והחושנית של הלחיים והשפה, הדיוק המלוטש של הפנים, פניה המיוסרים של המדוזה והאינטליגנציה התוססת שמאחורי המושג הספרותי והטיפול יוצא הדופן בו מצביעים כי נעשתה על ידי רב האומן ברניני.

המוזיאונים הקפיטוליניים (באיטלקית: Musei Capitolini) הם מכלול של מוזיאונים לאמנות וארכאולוגיה הממוקמים סביב כיכר שעיצב מיכלאנג’לו על גבעת הקפיטול ברומא החל משנת 1536. המוזיאונים מכילים כמה מיצירות האמנות הידועות של האמנות האיטלקית, ביניהן פסלו של המצביא מרקוס אורליוס, פסל “הזאבה הקפיטולינית”, ציורים של קאראווג’ו, טיציאן ועוד. 

סיור אומנותי ברומא בהדרכתי, יוצא לדרך בשבוע הבא, מספר המקומות מוגבל.
למעוניינים, מוזמנים ליצור קשר דרך המייל. 

ובלי קשר, ממליצה בחום לבקר במוזיאונים הקפיטוליניים בביקורכם הבא ברומא.
שלכם בידידות,
ריקי שחם 

19 thoughts on “מדוזה של ברניני

  1. איך אפשר להתיק את המבט מפניה של המדונה? עוד מסר של הסיפור שברניני הצליח לחלוטין להעביר.

  2. המוזיאונים הקפיטוליניים הם אתר חובה בכל ביקור שלי ברומא, מקום אינסופי לכל מי שחובב היסטוריה, אומנות וארכיאולוגיה.

  3. ריקי יקרה, זוכרת שביקרתי איתך במוזיאונים הקפיטוליניים. חוויה בלתי נשכחת.

  4. הי ריקי, שמחתי לגלות את בלוג האומנות שלך, מוצאת שסיפורי המיתולוגיה עדיין רלוונטיים לחיינו והעבודות שאת מציגה תמיד יפות ומעניינות. תודה, מרגיש כמו קפיצה לחוץ לארץ.

  5. להמלצתך, ביקרתי במוזיאונים הקפיטוליניים אתמול וזו חוויה היסטורית חד פעמית. פתאום מונחים שהכרתי במסגרת ״דו מימד״ של מילה, קיבלו נפח, חיים מול עיני. תודה ריקי, כל טוב.

  6. ריקי תודה על הטיול המדהים ! המדוזה של ברניני יפה במציאות לא פחות מאשר בתמונה. וההברים שלך מאלפים. טיול חלומי, ללא שמץ של סתמיות. נהניתי מכל רגע. ואת עצמך נכנסת לי עמוק ללב. זכיתי.

  7. איזה מבע חקרני, כיווץ הגבינים שמצליח להבליט דילמה פנימית. ותלתלי הנחשים. לא לגמרי ברור לי הסיפור המיתולגי של מדוזה שמאחורי הפסל, אך ללא ספק מדובר בפסל מסקרן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *