הוד מלכותה המלכה אליזבת השנייה

ריקי שחם מדריכת טיולים

שנה טובה לכולכם.

אנחנו בחזרה מהטיול בן 8 הימים שלנו לאנגליה. מי היה מאמין שטיול זה יערך דווקא בזמן טקס הלוויה הארוך (והנצפה) ביותר בתולדות האנושות של המלכה אליזבת השנייה. 

תחת הרשמים הללו, אני מביאה היום את אחד מציורי הדיוקן המפורסמים ביותר של המלכה, זה שנעשה על-ידי הצייר הבריטי-יהודי לוסיאן פרויד (נכדו של זיגמונד פרויד). 

למרות העובדה שלוסיין פרויד זכה לתהילה עולמית בזכות ציורי העירום שלו, דיוקנאותיו הרבים הם בעלי ערך מיוחד. עם זאת, האמן מעולם לא צייר דיוקנאות לפי הזמנה, וסירב מכל וכל להצעות כאלה. פרויד תמיד צייר רק את האנשים שהיו מעניינים אותו. חריג, הוא דיוקן המלכה אליזבת השנייה, האמן עצמו פנה אל המונרכית בבקשה לתאר אותה באחת מיצירותיו. באופן מפתיע, המלכה הסכימה בחפץ לב.

לוסיאן פרויד תואר לעתים קרובות כצייר פיגורטיבי חי ביותר של בריטניה. האם היה זה פלא שהמלכה אליזבת השנייה הסכימה לבקשתו לצייר את דיוקנה? לא בהכרח. אחרי הכל, מלכים תמיד צוירו על ידי הציירים המובילים של זמנם (המלך הנרי השמיני ע״י הולביין, פיליפ הרביעי מלך ספרד ע״י ולאסקז ועוד). הציור עצמו קטן מאוד, שישה על תשעה סנטימטרים.

אפשר רק להניח שאליזבת השנייה הכירה את הסגנון של לוסיאן פרויד וידעה למה היא מסכימה שכן פרויד היה צייר קפדן ביותר – הוא היה ידוע בכך שדרש מהמודליסטים שלו לבוא לסטודיו שלו להרבה מאוד מפגשים. במקרה של המלכה, פרויד הסכים שהישיבות יתקיימו בארמון סנט ג’יימס, בין מאי 2000 לדצמבר 2001 והמלכה ישבה בסבלנות מול עינו הבוחנת של פרויד מספר פעמים במשך 19 חודשים ארוכים.

התוצאה של עבודת הצוות שלהם הייתה הדיוקן הזעיר הזה, שחילק את הבריטים לשני מחנות. המחנה האחד גמר את ההלל בשבחים, לוסיאן פרויד כונה האמן המבריק ביותר של זמננו. המחנה השני טען שהמלכה צריכה להכניס את פרויד לכלא בגלל דיוקן כה מכוער ובתקשורת קראו ליצירה הזו הכישלון הגדול ביותר של האמן (דוגמאות לציטוטים ״לוסיאן פרויד בעל חוצפה לצייר את המלכה שלו בסגנונו האינטנסיבי, החודר הזה שלו״, “ציור איום”, ״פרויד צריך להיות נעול במגדל” ועוד). 

לבקשת פרויד לבשה המלכה את כתר היהלומים שהיא לובשת לפתיחת הפרלמנט הבריטי ובדיוקן בו היא מופיעה על בולים ושטרות. פרויד הסביר בחירתו זו באומרו כי זה משום ש”הוא תמיד אהב את האופן שבו ראשה נראה על בולים, עטור כתר “והוא” רצה להתייחס קצת לעמדה יוצאת הדופן שהיא מחזיקה, כמלכה”.

לוסיאן פרויד תיאר את ציוריו תמיד כ”מעין תרגיל של אמירת אמת”. גם בדיוקן המלכה, הוא לא קישט, לא החמיא ולא החליק פינות חדות. לאמן הקשיש היה האומץ לתאר בדיוק את אותה אישה זקנה, שפניה תופסות כמעט את כל השטח של הקנבס הקטן מאוד. 

הדיוקן של המלכה, ניתן לה במתנה, והוא הרבה יותר חושפני מכל הציורים העירומים שעשה האמן לאורך חייו. הדיוקן מוצג בגלריית המלכה בארמון בקינגהאם.

 שלכם בידידות,
ריקי שחם

ריקי שחם מדריכת טיולים ואמנות

4 thoughts on “הוד מלכותה המלכה אליזבת השנייה

  1. הכרתי את ציוריו של לוסיאן פרויד בתערוכה בניו יורק לפני שנים לא מעטות.
    הוא משאיר רושם מאד חזק ולא נעים בציורים שלו.
    מוציא כוח פנימי מהפנים של אנשים ולא בהכרח מחפש מה שיפה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *