רישום של ליידי, מאוסף שאטו דה שאנטילי, ציירה רוסלבה קריירה, מאה 18
בחודש אפריל 1671 קיבל הנסיך קונדה Louis de Bourbon, Prince of Condé – בעליה של טירת שנטילי Chateau De Chantilly שמצפון לפריז, הודעה מהמלך לואי ה-14 על כך שהמלך ופמלייתו יגיעו לביקור בטירה בעוד כמה ימים. המלך נהג לערוך ביקורי פתע בקרב האצילים בצרפת, יחד עם אנשי ונשות החצר שלו, פמליה תככנית אשר מנתה כאלפיים איש. בדרך זו דאג המלך להבטיח ששום הפיכה לא תפרוץ בזמן היעדרו.
רב המשרתים של הנסיך קונדה, פרנסואה ואטל, היה שוויצרי והוא התכונן בקפידה לאירוח של המלך ופמלייתו. בערב נערכה סעודה מפוארת מאד לכבוד האורחים המכובדים.
בזמן הגשת המנות האחרונות מר ואטל הבחין שחסר משהו באחת העוגות. כבן למשפחת מגדלי פרות, הוא ידע שאם מקציפים שמנת היא מכפילה את נפחה ומקבלת תצורה אוורירית המתאימה למנה מתוקה. במו ידיו הוא הקציף כמות גדולה של שמנת והניח לצד כל פרוסה מעט מהקצף האוורירי. המלך וכל שאר האורחים לא הפסיקו להתפעל מהקצף הנפלא שהוגש להם וביקשו עוד ועוד מהענן הלבן הזה.
מר ואטל העניק לקצף הלבן את שם הטירה בה עבד וקרא לו שנטילי Chantilly. ואכן המילה קצפת בצרפתית היא כשם הטירה היפה הזו, שנטילי.
טירת שנטילי ממוקמת בעיר שנטילי שבאזור פיקרדי בצרפת.
בטירה שני מבניים עיקריים – מבנה הטירה המרכזי (Grand Château) שנהרס במהלך המהפכה הצרפתית ונבנה מחדש בשנות ה-70 של המאה ה-19, והמבנה הקטן (Petit Château) שנבנה בשנת 1560.
מבנה האחוזה הראשון באתר הוקם בין השנים 1528–1531 על ידי האדריכל פייר שאמביג’ה עבור בית מונמורנסי (אשר אזור הטירה היה בבעלותו מאז שנת 1484). זמן קצר לאחר מכן נבנתה הטירה הקטנה, בשנת 1560, ככל הנראה על ידי ז’אן בולאן. בשנת 1632, לאחר מותו של אנרי השני דה מונמורנסי, עברה האחוזה לידי לואי השני, נסיך דה קונדה.
מבנה הטירה נהרס במהלך המהפכה הצרפתית. שטח הטירה הוחרם על ידי משפחת דוכס אורליאן בשנת 1853 ונשאר בידה עד שנת 1872. במותו, הוריש הדוכס את הטירה לממשלת צרפת.
סביב הטירה גנים נרחבים שתוכננו על ידי אדריכל הגנים הצרפתי הנודע אנדרה לה נוטרה.
בראשית המאה ה-21 שוקמה הטירה בעלות של 70 מיליון אירו.
במבנה פועל מוזיאון קונדה (Musée Condé) המכיל את האוסף השני בגודלו של ציורים ישנים אחרי הלובר, ובו אוסף מפואר של 800 יצירות פרי מכחוליהם של פוסין, בוטיצ׳לי, ון-דייק, רפאל ועוד עשרות ציירים שעשו את ההיסטוריה של האמנות.
במקום נמצאת גם ספרייה חשובה ובה למעלה מ- 12,500 כתבי יד, ובהם תנ”ך גוטנברג וכ- 200 ספרים אשר נכתבו בימי הביניים.
.
האגדה מספרת שהנסיך קונדה האמין שהוא גלגול של סוס ולכן נתן חשיבות כל כך גדולה לאורוות עד שהמבקר המזדמן עלול לחשוב שהן הארמון עצמו. וכך בטירת שנטילי מצויות האורוות הגדולות ביותר באירופה שכן לנסיך היו 240 סוסים. ב-2014, נפתח באורוות מוזיאון הסוסים, זהו מוזיאון אינטראקטיבי המציג 200 יצירות אמנות סביב הסוס וההיסטוריה שלו. כמו כן, מועלים בו אירועי רכיבה ומופעים לפי לוח שנתי.
לאחר הסיור בתוך השאטו והאורוות, מומלץ ביותר לצאת לגנים היפים של לה נוטרה, לטייל לאורך הגן האנגלי, לבקר במקדש ונוס, להתפעל ממפליי בווואיי ולהתיישב לפיקניק על אחד ממרבדי הדשא המוריקים האינסופיים שבמקום.
שלכם בידידות,
ריקי שחם
מקום יפהפה. אגב, שם צילמו את הסרט של ג׳יימס בונד ״רצח בעיניים״.
לא להאמין שיש מקומות יפים כאלה בעולם.
הטירה הכי יפה בצרפת.
אסע לשם בחודש יולי עם הבת שלי.
מחר אני שם ! מתרגשת. תודה על ההמלצה.