טירת ונסן

ריקי שחם מדריכת טיולים

בתמונה, ההיסטוריונית פרופ. שארלוט פיליפ המתמחה בטירות עתיקות בצרפת אשר תלווה אותנו בביקר בטירת ונסן

טירת ונסן (בצרפתית: Château de Vincennes) היא טירה מלכותית בקרבת העיר ונסן הנמצאת מזרחית לפריז בירת צרפת. 

במקור היה המבנה בקתת ציד שנבנתה עבור לואי השביעי מלך צרפת בשנת 1150 ביער ונסן. בשנת 1180, תחת שלטונו של פיליפ אוגוסט, הפכה בקתת הציד לאחוזה, מעון מלכותי, ושלוש שנים לאחר מכן, נבנתה חומה מסביב ליער כדי ליצור שמורת ציד.

במאה ה-14 השתוללה מלחמת מאה השנים והצרפתים כבר ספגו כמה תבוסות. בין 1357 ל-1358 נאלץ המלך ז’אן השני, בן לשושלת ולואה, להתמודד גם עם מרד איכרים וגם עם מרד תושבי העיר פריז. בשנת 1364 בנו צ׳ארלס החמישי ירש אותו ועלה לכס המלכות. שלטונו מציין את סוף החלק הראשון של מלחמת מאה השנים: הוא הצליח להחזיר לידי הכתר כמעט את כל הקרקעות שאיבדו קודמיו, ולשקם את סמכות המדינה ולהרים את הממלכה מחורבותיה.

היה זה צ’ארלס החמישי שהפך את שאטו דה וינסן למעון מלכותי ולמקום מבטחים ופיתח את המקום להראות את כוחו, לא רק לאנשיו, אלא גם לריבונים שכנים.

ריקי שחם מדריכת טיולים

העבודות בוצעו במהירות רב והוקם מגדל שמירה ענק בגובה 52 מטר, נבנתה תוך 10 שנים בלבד. 

בקתת הציד המקורית הפכה למתחם מונומנטלי עם שערים ומגדלים, מעונו הקבוע של המלך ומקום מושבה של ממשלתו.

כנסיית ה-Sainte-Chapelle התחילה בשנת 1379 ומציעה לציבור הרכב דקורטיבי יוצא דופן והגשימה את חלומותיו של המלך צ’ארלס החמישי להוסיף מבנה דתי יוצא דופן באמת למבצר המרשים הזה. 

עם הופעתו של מלך השמש, שאטו דה וינסן נכנס לעידן חדש, כשלואי ה-14 רצה להתרחק יותר מפריז, שהייתה עוינת כלפיו. לכן השלמת ארמון וורסאי, הוא עזב את טירת וינסן עם חצרו ב-1682.

בשנת 1740 אישר המלך לואי ה-15 התקנת מפעל חרסינה בטירה, ראשית מפעל הפורצלן הידוע Sèvres. ב-1751 הוא גם הקים שם בית ספר צבאי.

בין המאות ה-16 וה-18, הפך המקום לבית סוהר אשר אירח בין כתליו שבויים מפורסמים כמו המלך הנרי הרביעי העתידי, הסופר והפילוסוף דני דידרו ואפילו המרקיז דה סאד. בשנת 1784 נאלץ המלך לואי ה-16 לסגור את בית הכלא בלחץ העם, שראה בו סמל לדיכוי מלכותי. בית הכלא נפתח שוב במהלך המהפכה הצרפתית. 

בשנת 1860 הורה נפוליאון השלישי לשקם את הטירה, והעניק את שטח הטירה והיער סביבה לעיר פריז כפארק ציבורי.

ריקי שחם מדריכת טיולים

היום מהווה יער ונסן אטרקציה לתושבי העיר פריז רבתי המבקשים לבלות יום בחיק הטבע וליהנות ממפלט מחיי העיר הסואנים.

הטירה והיער מציעים אפשרויות חווייתיות רבות ומגוונות: גנים בסגנון אנגלי, שלושה אגמים מלאכותיים שונים, בהם ניתן להשכיר סירות, פארק הפרחים של פריז, המשתרע על פני למעלה מ-300 דונם ובו מאות סוגי פרחים וצמחים חלקם נדירים, המשתנים בהתאם לעונות השנה, מסלולי רכיבה לאופניים, אפשרות לרכיבה על סוסים. גן החיות הגדול בעיר שוכן אף הוא ביער וינסן. גם כנסיית לה-שאפל בעלת הוויטראז’ים המרהיבים והטירה פתוחים לקהל הרחב.

הטירה והיער נמצאים בהישג נסיעה של כעשרים דקות במטרו ממרכז פריז. מומלץ בחום להקדיש יום שלם (ושמשי) לגילוי המקום.

שלכם בידידות,
ריקי שחם

ריקי שחם מדריכת טיולים

 

 

4 thoughts on “טירת ונסן

  1. אני פחות אוהבת את טירן ונסן.
    אולם הפארק יפהפה ואכן מציע אפשרויות בילוי רבות ומהבות.
    ההיסטוריונית אגב יפה ביותר.

  2. אני בפריז לשלושה חודשים, לימודי קונדטוריה. מקריאת הפוסט שלך, התעורר בי החשק לנצל את יום שבת השימשי הזה לטיול בפארק ונסן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *